Kövesd -ot a facebookon is:

Táplálkozás

Edzés előtt:

Az edzés előtti táplálkozás meghatározza a teremben végzett munkád hatékonyságát, lehetővé teszi a maximális erőkifejtést: két, három órával edzés előtt tanácsos enni, ez természetesen a táplálék mennyiségétől és az anyagcseréd gyorsaságától függ. Az edzés előtti táplálékkiegészítőket 25-45 perccel edzés előtt tanácsos elfogyasztani. Mindez segít abban, hogy velünk legyen az erő, az izomerő, állóképességünk növekedik, jobban lehet súlyzós gyakorlatokat végezni.


Nézzük, mit lehet enni edzés előtt:

Gyümölcsöt egész nap ehetsz, mert tágítja az ereket, csökkenti a szív terhelését, könnyíti a vér áramlását, elkerülheted a magas vérnyomást, sok vitamint és rostanyagot tartalmaz. A legjobb ajánlat a banán, mert megfelelő a szénhidrát tartalma és potosszium is bőven akad benne, ami megakadályozza az izomgörcsöt. A másik ajánlat a narancs - sok c vitamint és electrolytot tartalmaz, ami szintén jó az izomgörcs ellen! A szénhidrátok közül a barnakenyeret, barnarizst, rozskenyeret, teljes kiőrlésű kenyeret és a zabkásást ajánlom. Az izom alapvető építőköve a fehérje. Ajánlom a tojást, a halat, a fehérhúsokat, mint magas biológiai értékű táplálékot. Olajok közül a legjobb az olivaolaj, szezámolaj. Ezeket 15-30 perc alatt meg lehet emészteni. Ennyi, idő kell, hogy az értékes anyagot szállító vér kilépjen a gyomorból és az izmokhoz érjen.


Edzés közben:

Edzés közben energizálót vagy vizet kortyolgatunk. Egyet nem szabad elfelejteni: edzés közben nem döntjük, csak kortyolgatjuk a folyadékot. Ki tudd puffadt hassal Edzeni? Energia bevitelnek ajánlom a szőlőcukrot.


Edzés után:

Itt elsőként jöhet a folyadék, nem árt pótolni az elveszett folyadék mennyiséget, mert tudjuk, hogy testünk, izmaink legnagyobb százaléka víz! Az edzés után, amilyen gyorsan csak lehet vessük bele magunkat a táplálkozásba. Legelőnyösebb 30 perc, de mindenképpen 1 órán belül legyünk!


Mit?:

Protein - Magas protein tartalmú tejsavó folyékony állapotban, mert az gyorsan felszívódik. Most nem jó az, ami egyébként egész nap ajánlott, a csirke, hal, tojásfehérje, mert ezek lassan szívódnak fel. Még egy dolog, amit nem szabad edzés után: Szénhidrát. Az edzés utáni táplálkozásban fontos szerepet kap. Ha az edzés utáni étkezésben nincs szénhidrát, akkor az  kimerüléséhez vezet. A szénhidrát még inzulin beáramlást is eredményez, ami segít, hogy a tápanyagok gyorsabban az izomszövetbe jussanak. Most, hogy tudjuk, az edzés utáni táplálkozásnál a gyorsaság alapvető, tudnunk kell, hogy a jó szénhidrátok néven ismert sok rostot tartalmazó táplálékok itt ne vállnak be, mert lassítják az emésztést. Ez persze nem jelenti azt, hogy ess neki a sütinek. Sült krumpli, az már jöhet! És igen jöhet némi cukorféleség (dextróz) is, az edzés után 50-60 gramm a javasolt mennyiség.


Megfelelő étrended összeállításában kérd segítségemet!